PH 5 & PH 50

Design: Poul Henningsen

Koncept: Armaturen ger ett helt och hållet bländfritt ljus. Armaturen har formgivits utifrån principen om ett reflekterande treskärmssystem som riktar merparten av ljuset nedåt. Armaturen skapar ett ljus som är både nedåtriktat och tack vare den trumpetformade överskärmen även ett sidoriktat ljus, vilket gör att armaturen lyser upp sig själv och området kring armaturen när den är tänd. Med PH 5 Classic skapas ett varmare sken med hjälp av den röda insidan och den lilla blå reflektorn.


Produktbilder – PH 5 & PH 50

Specifikationer – PH 5 & PH 50

DimensionH: 285 x Ø: 500 mm
Färg/ytaPH 50: Chili red, coconut white, mint blue, olive black eller wasabi green, våtlackerad.
PH 5 Classic: Vit, matt lackerad.
PH 5: White/Pale rose, Dark Grey/Turquoise, Army/Dark Grey, Pale Rose/Green, matt lackerad.
MaterialSkärmar: Trycksvarvad aluminium.
Avbländningsskärm: Blå, röd, ljusrosa, mörkgrå eller turkos trycksvarvad aluminium.
Stag: Aluminiumfärg, lila eller brons, valsad aluminium.
MonteringUpphäng: Ledning 3×0,75mm².
Takkopp: Ja.
Ledningslängd: 3m.
ViktMax. 2,5kg.
KlassKapslingsklass IP20.
Isolationsklass I.
ÖvrigtPH 5 är lackad med matt yta.
PH 50 är lackad med högglans yta.

Produktbeskrivning – PH 5 & PH 50

Det har nu gått över 50 år sedan Poul Henningsen skapade det som kom att bli det som man nog med säkerhet kan kalla svenskarnas absoluta favorit PH lampa. Det var lampmodellen PH 5 som blev en så stor succé att nästan alla hade den i sitt hem. Mest populär var den som kökslampa och under många år så kändes det som om nästan alla hade en sådan lampa i deras kök, och än idag är det väldigt många som fortfarande har det. Vissa har kvar dem sen förr, och vissa har köpt nya. PH-lampan säljs nämligen fortfarande idag. Och till 50-års jubileet så tillverkades också en ny version av PH 5 lampan som man kom att kalla PH 50.

Val av ljuskälla till PH 5 & PH 50

Så blev PH 5 & PH 50 till

När Poul Henningsen designade PH 5 lampan från första början så tänkte han på hur glödlampstillverkarna hade så många olika storlekar och former på glödlamporna, och han ville därför designa en lampa som alla möjliga olika glödlampor skulle passa i. Helt enkelt en lampa som inte var beroende av en viss typ av lampa. Detta på grund av att glödlamporna ändrats mycket under åren och därmed också gjort att en del lamparmaturer blivit mer eller mindre värdelösa på grund av det.

Den fantastiska PH 5 & PH 50-lampan

Allt som allt så är PH-lampan en helt otrolig produkt. Den håller hög kvalitet, levererar helt bländfritt ljus och är dessutom riktigt snygg. De egenskaperna är bland annat det som ledde till PH-lampans stora succé. Hur mycket som kommer att säljas av lampan i framtiden är svårt att säga. Men introduktioner av PH 50 lampan samt även en kollektion med nya färger att välja mellan har gjort att försäljningen stigit lite grann de senaste åren. PH-lampan är alltså en lampa som ännu är populär – trots att den är över 50 år gammal. 55 år för att vara mer exakt.

Att PH-lampan skulle bli en så enorm succé och så otroligt populär hade nog aldrig Poul Henningsen kunnat tro då han designade den i slutet av 50-talet. Men nu blev det så, och tänker man efter så är det helt fantastiskt att en produkt kunnat hålla sig så pass modern i så många år. För än idag så upplevs designen på lampan som nyskapande och intressant. Henningsen skapade alltså en lampa som låg långt före sin tid. Ett riktigt mästerverk, och idag en stor symbol för svensk heminredning genom tiderna.