PH Snöboll

Design: Poul Henningsen

Koncept: Armaturen ger ett symmetriskt diffust, bländfritt och behagligt ljus. PH Snöboll har matta undersidor och blanka ytor vilket elegant reflekterar det diffusa ljuset och skapar en mycket enhetlig ljusspridning runt armaturen. I tänt tillstånd framträder den övre delen som lysande och den nedre som släckt.


Produktbilder – PH Snöboll

Specifikationer – PH Snöboll

DimensionH: 390 x Ø: 400 mm
Färg/ytaVit, våtlackerad.
MaterialArmaturhus: Högglansförkromad, trycksvarvad aluminium.
Skärmar: Trycksvarvad aluminium.
Stomme: Högglansförkromat, gjutet aluminium.
MonteringUpphäng: Ledning 3x0,75mm².
Takkopp: Ja.
Ledningslängd: 3m.
ViktMax. 3kg.
KlassKapslingsklass IP20.
Isolationsklass I.
ÖvrigtArmaturen är värmebeständig för 300 Watt.

Produktbeskrivning – PH Snöboll

PH Snöboll är en av lamporna i Poul Henningsens populära PH-serie, där PH 5-lampan gjort störst succé. Medan PH 5 passat bäst i kök och ställen där bra arbetsbelysning krävts så kan man nog säga att PH Snöboll passar bättre i till exempel ett vardagsrum där man vill ha lite mer ”mysigare” belysning. PH Snöboll är nämligen mer harmoniskt utformad och ger ett mer diffust och lugnare ljus, vilket passar utmärkt i just vardagsrum där kraftigt och starkt ljus inte behövs.

Poul Henningsens mål

Poul Henningsen skapade många lampor under sin livstid, och han började redan på 1920-talet. Hans mål och det som han hela tiden strävade efter när han designade och tillverkade sina lampor var först och främst att få ett bländfritt och behagligt ljus. Han ville att ljuset från lamporna skulle komma till sin rätta, fylla sin funktion och upplevas så bra som möjligt.

Ljuset fick inte vara för skarpt, men det skulle ändå vara tillräckligt starkt för att leva upp till sitt ändamål. Henningsens starka mål och visioner var mest troligen en av de största anledningarna till att hans lampor blev så omåttligt populära, och att den populariteten också hållit i sig under så otroligt många år.

När det kommer till just PH Snöboll så skapade Henningsen den år 1958, samtidigt som den mest populära lampan PH 5. Dock så fick PH Snöboll inget genomslag då, utan det kom att dröja ända till år 1983 innan man nylanserade lampan och satt den i produktion. Detta var då alltså långt efter Poul Henningsens död. Han dog år 1967, alltså över 15 år innan PH Snöboll fick sitt stora genombrott på marknaden. 16 år för att vara exakt.

Därför är PH-lamporna populära än idag

Den som tänker efter kommer nog ha svårt att komma på någon specifik pryl som varit populär så pass länge som just PH-lampan. Men vad är det då som gjort PH-lampan så otroligt långlivad? Jo, svaret ligger nog i designen och funktionaliteten. I helheten helt enkelt. Poul Henningsen gjorde fantastiska s.k. PH lampor.

Lampor som låg långt före sin tid och som därför upplevts som moderna långt efter att de faktiskt lanserades. Utan Henningsens nyskapande designer så hade troligen hans lampors popularitet dött ut redan under 60-talet. Men nu är fallet inte så, och troligen så kommer hans lampor leva kvar i de svenska hemmen i många år fram över.