Poul Henningsen

Om inredning är din passion och om du då har ett särskilt gott öga när det gäller belysning har du säkert inte kunnat undgå att veta vem den berömde danske designern Poul Henningsen var. I runt 90 år har man nämligen kunnat se olika modeller av PH lampan figurera i hemmen och därmed kan den också titulera sig tidlös klassiker.

1894 kom Poul Henningsen till världen i den danska huvudstaden Köpenhamn då han föddes av aktrisen Agnes Henningsen. Vid den här tiden var knappast belysning i den utsträckning som vi använder den idag existerande. Elektrisk belysning kunde man oftast hitta i några få butiker och restauranger medan hushållen fick nöja sig med fotogenlampor. Mellan 1911 och 1914 studerade Poul Henningsen i Frederiksberg vid den tekniska skolan i Danmark och därefter pluggade han vidare vid den tekniska skolan i Köpenhamn mellan 1914 och 1917. Även om han aldrig tog någon examen så lade han trots allt ner tid på studier.

Poul Henningsen

Poul Henningsen

Så småningom kom han in på banan med det som kallas för traditionell funktionalistisk arkitektur. Men allt eftersom ökade hans intresse allt mer för just belysning som är anledningen till att han är känd än idag. Poul Henningsen lyckades med all sin fokus på belysning finna fyra dilemman när det gällde glödlampan. Den var inte bara oekonomisk utan den gjorde inte heller färger rättvisa samtidigt som den gav ett alldeles för vitt ljus och kunde vara bländande. Hans brinnande intresse för att förbättra belysningen, som i grund och botten var en bra idé, innebar en hel del experimenterande genom åren.

Enligt Poul Henningsen ska den där idén om den allra första PH lampan ha nått honom medan han satt och drack kaffe en vinterdag 1925-26. Men det var kanske inte så konstigt efter alla år av experimenterande. Det var också i samma veva som han påbörjade det som skulle bli ett livslångt samarbete med Louis Poulsen. Bland annat blev Poul Henningsen Louis Poulsens första redaktör för hennes tidning ”NYT”.

Forum i Köpenhamn 1926 blev platsen för premiärvisningen av Henningsens anpassbara belysningssystem med skärmar i olika storlekar som man kunde skifta med varandra. Det dröjde inte länge innan succén var ett faktum och en mängd olika modeller av PH lampor tillverkades. Med tiden började han också att skriva och påbörjade en bana som både författare och journalist. Och när andra världskriget drog igång axlade han under en kort tid rollen som chefsarkitekt för trädgårdarna på Tivoli i huvudstaden innan han tvingades till landsflykt på grund av den tyska ockupationen.

Dock behövde han inte fly alltför långt utan levde under en tid i Sverige tillsammans med andra konstnärer från Danmark. Efter krigets slut var skrivandet hans största sysselsättning samtidigt som han jobbade som arkitekt. Dock var det mellan 1957 och 1958 som han hamnade i ett kreativt flöde i sinnet och gav form åt de numera tidlösa klassikerna Glob, Kotte, Snöboll och så klart PH 5. Och än idag lever Poul Henningsens idéer och modeller kvar och hans teorier om belysning används fortfarande av Louis Poulsen.

Poul Henningsen – Philosophy of light (1/3)

Poul Henningsen – Philosophy of light (2/3)

Poul Henningsen – Philosophy of light (3/3)